Peent söögisoola

0.00

Tavakasutuses on sool mineraal, mis koosneb peamiselt naatriumkloriidist (NaCl). Toidus kasutamisel, eriti granuleeritud kujul, nimetatakse seda ametlikumalt lauasoolaks. Loodusliku kristallilise mineraali kujul on sool tuntud ka kivisoola või haliidina.

Tootekood: food-rock-salt Kategooriad: , , ,

Kirjeldus

Toidukivisool (1,0–0,16 mm)
Füüsikalised omadused:
Sool on enamasti naatriumkloriid (NaCl). Meresool ja kaevandussool võivad sisaldada mikroelemente. Kaevandussool on sageli rafineeritud. Soolakristallid on poolläbipaistvad ja kuubikujulised; tavaliselt on nad valged, kuid lisandid võivad anda neile sinise või lillaka varjundi. Vees lahustununa eraldub naatriumkloriid Na+ ja Cl− ioonideks ning lahustuvus on 359 grammi liitri kohta. Külmadest lahustest kristalliseerub sool dihüdraadina NaCl·2H2O. Naatriumkloriidi lahustel on puhta vee lahustest väga erinevad omadused; külmumistemperatuur on −21,12 °C (−6,02 °F) 23,31 massiprotsendi soola puhul ja küllastunud soolalahuse keemistemperatuur on umbes 108,7 °C (227,7 °F).

Lisainfo

Kaal -